top of page
1.jpg

XBODY

Електро-мускулната стимулация е иновативен тренировъчен метод с широк спектър на приложение в областта на фитнеса, рехабилитацията и разкрасяването. Технологията на метода се основава на генерирането на електрически импулси, които предизвикват мускулна контракция. В резултат на това се постига високо интензивна тренировка, обхващаща и най – дълбоките мускулни слоеве.

Електро-мускулната стимулация се използва като ефективно средство за намаляване на телесното тегло, изграждане и оформяне на мускулите, профилактика и рехабилитация на травми и контузии, развитие на физическите качества при елитни спортисти.

Използваните модерни технологии водят до видими резултати в кратки срокове. За постигане на определените цели са достатъчни само две тренировки по 20 минути седмично.

Уредите ХБОДИ разполагат с най-модерните високотехнологични характеристики, отговарящи на всички европейски и световни изисквания. Елегантният им дизайн, в съчетание със специално разработен мултифункционален софтуер, определят ХБОДИ като лидер на пазара, налагащ най – съвременните иновативни тенденции.

22.jpg
XBODY
30.jpg

PILATES REFORMER

Пилатес е метод със собствена философия. Основите на пилатес метода са базирани върху създаването на хармония между тяло и ум чрез изпълнение на упражнения. Като цяло целта на пилатес е възстановяване на мускулната сила и мобилност, както и корекция на мускулния дисбаланс.

Най-важните мускули според пилатес са мускулите в торса, центъра на тялото. Укрепвайки центъра на тялото получаваме плосък и стегнат корем, силен и изправен гръбначен стълб.

Освен пилатес на земя, популярен е и пилатес с машини. Машините за пилатес са реформер, барел, садилак и стол.

В BodyFactory предлагаме Пилатес Reformer и Пилатес Стол, както и комплексни упражнения от пилатес, които са в основата на принципите на Джоузев Пилатес. Уреда Пилатес Reformer е изработен по време на Втората световна война от Джоузеф пилатес с цел рехабилитация на ранени войници.

Тренировките с Пилатес Reformer подобряват баланса, гъвкавостта и намаляват стреса. Подходящ е за хора на всяка възраст, както и за бременни жени.

1.jpg
PILATES
6X3_body.jpg

ЕНДОСФЕРА

Как да се преборим с целулита?

Целулитът (дегенеративна мастна тъкан) е проблем на хиподермата (подкожие) – структурата, която се намира под кожата и е изградена предимно от мастна тъкан. Дължи се на дегенерация в микроциркулацията на мастната тъкан, която впоследствие води до изменения в най-важните метаболитни функции. Причините са основно хормонални и съдови, а уседналият живот, среса, нездравословното хранене и задържането на вода утежняват проблема.

Макар целулитът да е характерен за жени с наднормено тегло, той може да засегне и слаби жени, най-вече в областта на бедрата и ханша. Целулитът е склеротична фаза, която не се повлиява дори от най-драстичните диети или физическа активност.

Как да го премахнем?

Терапията с компресивна микровибрация / ендосфери е лечение, което позволява реактивиране циркулацията на кръвта и следователно подобрява трофиката на кожата и клетъчната оксигенация.

Новата революционна терапия с компресивна микровибрация / ендосфери гарантира изключителни резултати само след няколко процедури.

Най-накрая имаме решение на проблема с целулита: Терапията с компресивна микровибрация / ендосфери / е революционен метод, който трайно оформя тялото само след няколко процедури.

Терапията с компресивна микровибрация / ендосфери се извършва с уред, генериращ нискочестотно механично трептене, което:

•            Драстично намалява „бричовете“;

•            Драстично намалява „портокаловата“ кожа;

•            Елиминира излишната течност и дава усещане за лекота в краката.

 

КАК ДЕЙСТВА

1- Ефектът „портокалова кожа“

Трептенето на сферите води до отделяне на адипоцитите, които са отговорни за порестата тъкан, причиняваща ефекта на „портокаловата кожа“. Недостатъкът се намалява само след няколко процедури.

 

2 - Лекота в краката

Въртенето на ендосферите действа като „помпа“ и освобождава целулитната тъкан от излишната течност и улеснява оттичането към лимфните канали и жлезите. Това води до незабавно намаляване на обема и оксигинация на третираните зони.

 

3 - Въздействие върху микроциркулацията

Механичното трептене влияе върху микроциркулацията и задейства ефект на вазоконстрикция (свиване на съдовете), а така се подобрява кръвообращението в третираните зони.

 

4 - Тонизиране на мускулите

Вибрационната стимулация води до оптимизиране на мускулния тонус в третираните зони.

Ако бъде прилагана с необходимата продължителност, тази стимулация повишава мускулния тонус в третираните зони.

maxresdefault.jpg
61767890_2395984174058296_39242037974962
Endosphere
massage-therapy F.jpg

МАСАЖИ

В Body Factory предлагаме широка гама от масажи на атрактивни цени.

 

ЕРГОН МАСАЖИ И ТЕРАПИЯ

ERGON е иновативен терапевтичен подход, съчетаващ статични и динамични манипулации на меките тъкани със специални инструменти, изработени от безконечна стомана за лечение на невромускулно-скелетни патологии. Тя комбинира статична и динамична манипулация на меките тъкани със специализирано клинично оборудване .

Фасцията е лист от съединителна тъкан, на човешкото тяло. Фасцията е изградена основно от колаген, разполага се под кожата и има стабилизираща и свързваща функция, също така разделя мускулите от останалите вътрешни органи. Има способност да се простира и движи без ограничения. Когато преживеете физическа травма, емоционална травма, получите възпаление фасцията губи своята гъвкавост. Фасциалните ограничения могат да причинят всякакви симптоми, които причиняват болка, главоболия или ограничаване на движението.

Ergon  може да открива и освобождава тъкани от белези, сраствания и скованост. Тя може да увеличи локализираната перфузия и да намали мускулния дисбаланс и болка. Когато инструментите влязат в контакт с твърда фиброзна тъкан, те пренасят вибрационно усещане в ръцете на терапевтите. Ergon  се прилага в определени точки от срастванията на меките тъкани, като:

 • освобождава връзките между свързващите тъкани (съединителната тъкан)

 • стимулира анаболните (изграждащи) процеси в съединителната тъкан

 • стимулира образуването на колаген

 • възстановява еластичността на съединителната и мускулната тъкан

 • повишава температурата на кожата

 • подобрява рефлексите на мускулите при наличие на грешни модели

 • подобрява миотатичния рефлекс и нервномускулния контрол

 • намалява напрежението в една или повече стави

 • по-добро оздравяване чрез увеличаване на циркулацията на кръв към и в обработваната зона

 • подобрява лимфния дренаж и устойчивост на вените

 • увеличава клетъчната регенерация и активност

 • намалява болката и мускулния спазъм

 • съхранява биомеханичната функция на ставите чрез намаляване на фасциалните ограничения.

Техниката Ергон се прилага успешно в редица европейски клиники, болници и спортни клубове и зали за бойни изкуства. Техниката има изключително добри резултати и положителна обратна връзка от пациентите, на които е прилагана. В рамките на дори само една процедура се забелязва голям терапевтичен ефект.

МАСАЖ С МЕД

Масажът с мед е изключително полезен за човешкия организъм. Той действа едновременно като лечебен, релаксиращ и антитоксичен масаж.  Медът въздейства лечебно на организма директно през кожата и прилаган като терапия, меденият масаж възстановява естествената способност на организма да се самоочиства от токсините.

Този метод е бил известен още в древен Тибет. Основан е на взаимодействието на кожата и биологически активните вещества в състава на меда, включвайки стандартните механизми на действие на другите видове масаж. Ефектът от масажирането с ръце на намазаните с пчелен мед зони е „изсмукване” и „изпомпване” от тъканите на тялото на натрупаните с години токсини.

Посредством масажа с мед организмът усвоява редица полезни витамини и минерали.При консумация от меда се усвояват едва половината от полезните субстанции, докато чрез кожата тяхното усвояване е на 100%. Освен че е полезен за кожата, медът помага за лечението на редица заболявания на човешкия организъм - на дихателната, нервната, , сърдечно-съдовата системи. Един ден след масажа кожата не се мие със сапун, а само с вода, и не се маже с козметични продукти.

СПОРТЕН МАСАЖ

Спортният масаж е препоръчителен при продължителни и високо интензивни натоварвания при спорт или друга физическа дейност . При спортисти се прави с цел по-пълноценно настъпване и поддържане на тренираност за преодоляване на предстартови и стартови състояния и по-бързо възстановяване на организма по време на състезанията и след тях. Доказано е, че спортният масаж увеличава постиженията на спортистите с около 20%. Този вид масаж подсилва физическото състояние на човека, като едновременно с това намалява риска от нараняване, спомага за постигане на по-добра кондиция на мускулите, бързо и ефективно възстановяване след натоварване, премахване на натрупаната умора и намаляване на травмите. Чрез спортния масаж се повишава гъвкавостта, намалява се напрежението в мускулите и се премахва стреса.

 

КЛАСИЧЕСКИ МАСАЖ

Класическият масаж е познат също като европейски лечебен(шведски) масаж. Той въздейства благотворно едновременно върху физиката и психиката на човека. Включва различни масажни похвати, чрез които се подобрява кръвообращението и движението на лимфата, разнасят се оттоци, тонизира мускулатурата, стимулира обмяната на веществата и спомага за отпускане на нервната система.Масажът въздейства върху кожата като отделя мъртвите клетки от най-горния слой, и така и позволява да диша пълноценно. От друга страна – капилярите се разширяват, кръвообращението на кожата се подобрява, при което се въздейства благоприятно върху метаболизма на клетките. Класическия масаж въздейства рефлекторно и върху вътрешните органи, секрецията на жлезите, мускулния тонус.

След него ще почувствате освобождаване на натрупаното напрежение в мускулите, подобряване на обмяната на веществата, както и възстановяване на правилната стойка на тялото и жизнерадостното излъчване на лицето. Нормализира се кръвното налягане, спомага за регулирането на функциите на всички органи и системи в човешкия организъм. Релаксацията чрез масаж ще ви освободи от безпокойството и притеснението – успешно ще премахне стреса на ежедневието, ще повиши самочувствието ви и ще ви помогне да усетите хармонията между духа и тялото си. Класическият масаж е препоръчителен за всеки активно живеещ човек.

 

АНТИЦЕЛУЛИТЕН МАСАЖ

Антицелулитният масаж има за цел премахването на целулита, известен още и като "портокалова кожа" и контурно оформяне на тялото. Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти като вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. Появява се най-вече в областта на седалището, бедрата и корема. В зависимост от консистенцията на целулита и неговия тип се редуват определен брой и вид процедури. Практиката показва, че най-добра ефективност се постига при редуване на процедури с мед, вендузи, кафе пилинг, лимфен дренаж и мануален ръчен масаж, подсилен с антицелулитни кремове. По този начин се подобрява кръвообращението и лимфотока на проблемните зони което спомага за разнасяне на натрупванията.

Чрез антицелулитния масаж проблемните зони се третират с натурални екстракти и етерични масла, които имат благоприятно въздействие при разграждането на мазнините и стягането на кожата. Антицелулитният масаж има моделиращо действие, засилва циркулацията на кръвта в третираните зони, като така по естествен начин се премахват натрупаните токсини, за да може кожата да бъде еластична и гладка.

Продължителността и броя на процедурите зависи от възрастта, телесното тегло, типа целулит и др. В общия случай са препоръчителни 10 процедури .

За постигане на оптимален ефект е необходимо антицелулитния масаж да се извършва ежедневно, в краен случай през ден.

ЛИМФЕН ДРЕНАЖ

Лимфният дренаж е ефективен, безболезнен и неинвазивен метод, който се е ползвал в Европа от десетилетия, но сега става наистина популярен във връзка с най- новите открития за неговото изключително благоприятно въздействие. Той цели да подобри и/или възстанови смутеното лимфообръщение чрез направляване на лимфната течност в желаната посока. Лимфния дренаж Помага на тялото да се пречисти, да абсорбира токсините, стимулира имунната система и циркулацията на течности в тялото, засилва дълбоката релаксация. Лимфната система е съставена от лимфни съдове и лимфни органи, където се образуват лимфоцитите (лимфни възли, слезка, сливици, тимус, черен дроб, костен мозък).Лимфата се движи много бавно като за денонощие се извършват 6 лимфооборота. Това е така защото за разлика от кръвоносната система където има сърце изпълняващо ролята на „помпа” тук движението се осъществява от разликата в налягането в началото и края на системата и съкращаването на мускулатурата. При заседнал начин на живот циркулацията на лимфата се затруднява което води до неблагоприятни за организма последствия.

Съставът на лимфата е близък до този на кръвната плазма- тя съдържа вода, електролити, въглехидрати, протеини, лимфоцити, гранулоцити и др. Основната и функция е имунна- да защитава организма от попаднали микроорганизми и увреждащи го вещества. Тя участва в обмяната на веществата като отнася отпадните продукти от жизнената дейност на клетките, има дренажна функция

По време на масажа се ползват целите длани и всички пръсти, които правят леки вълнообразни движения, които стимулират циркулацията на лимфата и тъканните течности. В резултат се намаляват отоците, детоксикира се тялото, регенерират тъканите, намалява бръчките, успокояват се хронични възпаления- бронхит и синузит, премахва хронични болки и умора, облекчава безсънието, нарушена памет, връща жизнеността, премахва стреса, намалява целулита.

 

МАСАЖ ЗА БРЕМЕННИ

Освен удоволствие, масажът носи и много ползи за организма, особено през бременността, когато женското тяло се променя: центърът на тежестта се измества, а натоварването на гръбначния стълб нараства многократно. Това води до напрежение в мускулите на гръбнака, тежест в кръста и болки в краката. Настъпват изменения в ставните връзки. Бурни промени търпи и хормоналната система. Всичко това изисква по-специален подход към тялото на бременната и добри познания за анатомията и физиологията й. Масажът при нея е по-бавен и плавен, без силни, груби и много дълбоки притискания. Позите за масаж са в лицев лег и страничен лег. Това гарантира не само удобство на бъдещата майка, но и безопасността на бебето.

Голяма полза и облекчение масажът носи и след раждането – с помощта му много по-бързо се прибират коремът и матката, укрепват се мускулите, възвръща се много по-бързо и безпроблемно физическата форма, особено ако се комбинира с определени целенасочени физически упражнения.

Продължителността на масажа за бременни е до час и половина. Частичен, а понякога и пълен ефект може да се постигне и след една процедура, но най-добре е по една процедура веднъж на 7-10 дни. Така не само се поддържа добро физическо състояние, но и се намалява стреса, поради производството на ендорфини и въздействието върху вегетативната и централната нервна система. И тъй като масажите укрепват имунната система, те спомагат за крепко здраве през 9-те месеца.

Лимфният оточен масаж при тежест и отоци на краката, освен че подобрява обменните процеси на клетките, премахва натиска върху ставните нервни влакна и по този начин осигурява по-голяма и безболезнена подвижност. При повишаване на артериалното налягане се прави масаж в областта на раменете и главата, подобрява се кръвообращението и кръвотока, главоболието намалява или напълно изчезва.

На бременните не се прави масаж на млечните жлези, но се масажира големия и малкия гръден мускул, което оказва благотворно влияние върху състоянието на бюста по време на бременността и след това.

Не на последно място е положителното влияние на масажите върху кожата на бременната. Тя става по-гладка и еластична, много по-бързо се възстановява, а добре подготвените предварително мускули помагат за по-леко раждане.

Добрият професионален масаж предизвиква усещания за лекота, бодрост, енергия и повишава самочувствието. Сънливостта и раздразнимостта също изчезват и отстъпват място на широката усмивка – като цяло жената се чувства жизнерадостна и тонизирана, готова да посрещне предизвикателствата на майчинството.

Масажът може да бъде съчетан с аромотерапия и цитрусови масла с различни аромати, като за базово се ползва масло от гроздови семки . При всички положения обаче масажните средства се подбират внимателно, за да не се предизвика обрив или друга нежелана кожна реакция.

 

Препоръчителни масла:

 • Мандарина

 • Здравец

 • Лимон

 • Сандалово дърво

 

Масла, който трябва да се избягват:

 • Анасон

 • Арника

 • Босилек

 • Меча стъпка

 • Кипарис

 • Копър

 • Жасмин

 • Хвойна

Имайте предвид следните неща:

1) Някои терапевти не препоръчват пренатален масаж по време на първото тримесечие на бременността. Стимулираното кръвообръщение може да доведе до замаяност и да повиши сутрешното неразположение.

2) Точките за масажиране от двете страни на глезена и свода между палеца и показалеца трябва да се избягват. Тези области са познати като рефлекторни точки и се смята, че ако има продължителен натиск върху тях, може да се предизвика раждането по-рано.

При определени проблеми – например риск от спонтанен аборт, проблеми с кръвното налягане и други, е добре да се избягва масаж. Ако все пак решите да ползвате масаж, е необходима консултация с лекар.

 

АРОМАТЕРАПИЯ

Дали сме изморени от заседналия живот, от физически труд или от продължителна умствена дейност, ние търсим начин да облекчим умората и да се възстановим Арома терапия е един от най-ефективните методи за справяне със стреса и пълна релаксация. Той представлява комбинация от способи за попадане на етеричното масло в организма и проявление на лечебните му свойства. Успокояващия и възстановителен ефект на масажа се съчетава с деликатен аромат на етерично масло от аромалампа, арома вана или инхалации. Комбинацията от няколко способа води до синергичен ефект.

 

Проучвания са доказали, че етеричните масла имат значителен ефект върху позитивната нагласа . Ароматите на етеричните масла са на цветя, билки, подправки, плодове. Тези чисти, растителни есенции правят много повече от това просто да разпространяват приятен аромат. Етеричните масла имат лечебни свойства и са ефективни при облекчаване на различни физически и психически смущения. Тъй като ароматите са толкова силно свързани с емоциите, те имат пряк ефект върху емоционалното ни състояние. С използването на етерични масла, които имат успокояващо действие, можете да постигнете пълна релаксация - състояние на блаженство за духа и тялото.

 

Арома масажът е масаж с натурални (базови) масла с добавка в малки количества на ароматни етерични масла. За базови масла се ползват висококачествени чисти масла получени при студено пресоване на ядки и семена, без употреба на разтворители. Те са богат източник на микроелементи, витамини А, Е, Д, ненаситени мастни киселини, имат силно противовъзпалително, регенериращо и антиоксидантно действие. Най-близки до човешката кожа са бадемово, масло от гроздови семки, кайсиево, маслиново и маслото от авокадо.

 

Базовите масла са „посредници” за транспортиране на високо концентрираните етерични масла в тъканите и кръвоносните съдове през кожата.

 

Арома маслата се подразделят най-общо на:

 

 • успокояващи – портокал, маточина, босилек

 • тонизиращи – розмарин, хвойна

 • уравновесяващи – роза, сандал

 

Аромамасажът е индивидуална терапия и смесването на конкретно базово и конкретно етерично масло със сродни показания е в зависимост от редица фактори-тип кожа, сезон, желан ефект и т.н.

 

Аромамасажът е изключително подходящ за възтановяване на обменните процеси на кожата, запазване на еластичността и свежестта, забавяне процесите на стареене, подхранване, овлажняване, насищане на кожата с витамини и ненаситени мастни киселини, подобряване на циркулацията на кръвта и лимфата. Той има регенериращо и противовъзпалително действие, помага за заличаване на козметични дефекти, способства за подобряване на тургура и премахване на целулит.

0025 f.jpg
4-8.jpg
Sports-Massage-Perth-Wellness-Centre.jpg
thai-olejová.jpg
baf-03-massage-anticellulite.jpg
Women-Getting-Lymphatic-Massage-18681209
Massage-When-Pregnant.jpg
aroma-featured.jpg
MASSAGE
freshly-blended-fruit-smoothies-of-vario

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ЛАЙФСТАЙЛ

Нашата мечта при създаването на BODY FACTORY беше да създадем не само конвенционална зала за тренировки, но и едно лайфстайл място за срещи на кафе, чай, фреш, здравословно смути или чаша вино или просеко. Ето защо нашата кафе зона е изпълнена с внимание към детайла от емблематичната за София дизайнерска къща STUDIO CONCEPT.          

За вашето здраве ние работим с и зареждаме само проверени най – високо качество топ продукти и хранителни добавки. Всяка седмица предлагаме различен асортиент от смутита и фрешове.

33.jpg
HEALTHY
bottom of page